S E L V I N D S I G T

Lyseskygge

Hvis bare jeg var mere…. Så kunne jeg…  Men det kan du også!

Jeg havde forleden æren af, at få billet til et foredrag med Pernille Melsted om det hun betegner ‘lyseskygge’. Foredraget handlede om at trække sin lyseskygge hjem. Du tænker nok allerede – What?!

Okay for dem, som ikke er en sucker for selvudviklingsteknikker, som yours truly, så handlede det om, at du kan blive mere af lige præcis den egenskab du tror, du ikke selv besidder men beundrer hos andre. For det forholder sig sådan, at vi alle er født med en kæmpe palette af fantastiske og selvfølgelig også mindre beundringsværdige egenskaber, men som livet er hændt for os, så har vi gemt nogen af disse egenskaber væk.

Billedligt sammenligner Pernille Melsted mennesket med et slot. Vi er alle født som et slot, og vi indeholder en masse rum, som hver repræsenterer en egenskab. Gennem livet gør vi os nogle erfaringer, gode som dårlige. Men med de dårlige erfaringer har vi måske tillært os, at det fx ikke er så velset, at besidde egenskaber som, at være for højt råbende, krævende, hjælpeløs mv. Gennem livet gør vi derfor hvad vi kan for at dække over, at vi også har egenskaber vi tror andre ikke vil kunne lide ved os.  På den måde lukker vi mange ‘døre’ i vores eget slot.

Lyseskygge[Foto  fra Pixabay]

Lyseskygge handler om, at vi tror vi ikke er eller besidder de gode egenskaber. Jeg har fx selv i mange år drømt om, at være fitnessinstruktør, men lige så snart jeg tænker tanken, starter stemmen indeni ”jeg er jo ikke sådan en, som kan være fitnessinstruktør!”. Men hvorfor egentlig ikke? ”Jamen jeg ligner ikke en fitnessinstruktør…” og ”jeg kan ikke stå foran alle mulige mennesker”. Men hvorfor ikke?

Her kunne jeg nævne en lang liste af ”fordi’er”, men vil skåne jer. Pointen er, at jeg ikke tror på, at jeg har de egenskaber som det kræver at være fitnessinstruktør. Men kan du få øje på egenskaberne så besidder du dem også selv – jeg har således bare fået lukket døren for dem grundet dårlige erfaringer.

Jeg var så heldig, at under foredraget guidede Pernille Melsted sit ivrigt lyttende publikum i hvordan man kan tage sin lyseskygge hjem, så jeg kunne arbejde videre med min fitnessinstruktør drøm. Pernille Melsted har udfærdiget seks trin, hvorpå man kan arbejde med at tage den lyseskygge ”hjem”.

Arbejdet med din lyseskygge, kan også byde på en rejse tilbage i ens barndomsår.

Pernille Melsted mener, at nedlukning af egenskaber allerede starter i barndomsårene, når forældrene fx kaster deres opdragende hånd på en. Er du nysgerrig, så prøv at kigge tilbage på hvad du ‘måtte være’ i din familie, hvad du fik ros for og hvad der udløste ris hos dine forældre. Du kan også blive klogere på dig selv, ved at kigge på dine søskende, hvilken egenskaber har de eller rolle har de fået, og som du tror du ikke besidder eller ikke kan være.

Er du blevet nysgerrig på skyggearbejdet, så vil jeg klart anbefale, at du læser Pernille Melsteds nuværende bog “Sæt dig selv fri” og kommende bog, som udkommer om ens ‘lyseskygge’. Hun tilbyder også flere forskellige kurser på sin hjemmeside (se her), hvis du er ivrig efter, at arbejde med sig selv.

God arbejdslyst!

af Lene Andersen

It's only fair to share...Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on FacebookEmail this to someone