K L U M M E N

Seriøst…Go Queen B

Tidligere på måneden udkom Beyonces nye single “Formation”.  Stilen alene af musikken og beat’et er noget helt andet, end man er vant til, at få fra Queen B aka Beyonce. Teksten nærmere sig mere hendes materiale dog i en x-rated version, hvor hun bestemt ikke holder sig tilbage med stærke udtryk! Men det som fangede mig, og nok de fleste mennesker er videoen som har stærke politiske budskaber og undertoner. Så stærke, at hele verden taler om dem lige nu!

'Formation' -Beyonce

Singlen udkom officielt dagen før Super Bowl, hvor Queen B skulle optræde med selv samme sang. Med dens stærke budskab og flere undertoner til de racekonflikter der fortsat hærger i USA, var der mange der ikke mente, at dette var en sang der skulle spille på den familievenlige Super Bowl dag! Jeg er ikke én af dem og siger kun:”Hatten af for Queen B”!

Lad os lige dykke ned i hvad den her sang egentlig handler om.

Sangen starter ud med, at en stemme siger: “What happened after New Orleans?”.

Kort efter ser vi Beyonce sidde på toppen af en bil i New Orleans efter orkanen Kathrina har ramt. Samtidig ser vi glimt af politilys, afroamerikaner der danser, og optagelser af den ødelagte by glimse forbi. Allerede i dette klip skulle der efter sigende være flere referencer til både Messy Mya, en kontroversial afroamrikansk social media kendis som blev skudt på gaden i New Orleans, samt hendes egen charity ‘the Survivor Foundation’ som hun startede for at huse ofrene for orkanen.

Så hopper vi over til et nyt billede hvor Queen B befinder sig i flere tidsmæssige perioder, herunder tiden omkring hvor slaveriet ophørte, til 70’ernes frigørelse af kvinder. Her gør hun meget ud af teksten, som i overdreven facon går i selv sving over hvor meget hun elsker sin hudfarve, sin næse, sit hår og generelt set at være afroamerikaner. Håret udgør en ret stor visuel effekt, sjovt nok. Det ses bl.a., i de mange og utallige frisure som hun har gennem hele videoen.

Dernæst ser man scener af Queen B klædt i hvidt sammen med en del andre kvinder, samt scener af Queen B klædt i helt sort, stående på plantage med mænd bag sig, ligeledes klædt i sort. Tøjet og dets farver går ind og repræsenterer tiden før og efter slaveriets ophør. Den sorte dragt, hvor Queen B står med mænd, referer derimod til de frie mennesker som har kæmpet sig igennem og som kun har en ting at sige (stort set hvad hun siger på dette billede – get it?:-))..

Det næste bemærkelsesværdige øjeblik, og ja der er mange, som næsten ikke kan undgå, at fange dit blik, er manden med avisen;

'Formation' Beyone

Ikke nok med, at Dr. Martin Luther King i sig selv, nok er en stærk reference i det generelle budskab sangen prøver at sende, så hedder avisen ‘The truth’ og overskriften lyder ‘More than A dreamer’. Det geniale ved den her reference er netop, at den adresserer Dr. Kings berømte tale ‘I have a dream’, og på den måde understreger, hvad der er budskabet med den her sang!

Man ser efterfølgende parader fra New Orleans, dansende mennesker, samt Queen B danne en ‘formation’ med sine danser. Ved selve Super Bowl optræden, blev det stærkt kritiseret af flere politikker, at Queen B og hendes danser var iført sorte militære kostumer aka Black Panther. Med Black Panther refereres der til den sort nationalisme bevægelse, som gik ud på at samle afroamerikanske borgere bag en marxistisk ideologi. Hvis jeg skal være ærlig, er det den eneste reference som jeg ikke mener giver helt mening. Nu hvor budskabet af sangen og videoen i den grad er et skrig om hjælp til de race relaterede konflikter, som USA til den dag kæmper med, er referencen til en bevægelse, der bl.a. ikke tillod medlemskab af hvide jo netop en smule selvmodsigende. I am off?!

Men for at lige gøre sangen færdigt…

Det næste jeg i den grad vil fremhæve og som garanteret også er, en af de ting du fangede, er netop den lille dreng med hætte, som danser hip hop foran en mindre hær af politi folk. Han ender dansen med, at tage hænderne i vejret, hvorefter politiet også tager hænderne i vejret. Det næste vi ser er en betonvæg, hvor der står ‘Stop shooting us’. Hvis dette ikke er den perfekte måde, at illustrere et håb om fred og et håb om, at raceforbrydelserne og skyderierne skal stoppe, så ved jeg ikke hvad er!

'Formation' Beyonce

Videoen er så kraftfuld og så sindsyg fedt lavet, med referencer til både historie og til nutid, at jeg var nødt til, at se den flere gange, før jeg forstod, hvad der var op og ned i den. Men den gør også noget ved én. Den bevæger dig. Den bevæger dig inden du når, at forstå hvad den i virkligheden handler om. Allerede det, tager jeg hatten af for!

Endelig så syntes jeg, at det er mega fedt, og i den grad vigtigt, at store stjerner som Beyonce, bruger deres celeb status, til noget der har betydning, og i dette tilfælde, til at sprede et sindsyg vigtigt budskab! At hun vælger, at promovere sangen til en familie venlig event, som Super Bowl angiveligt er blevet, det gør bare, at hun ‘river de forbandede skyklapper’ som de fleste lever med, fuldstændig af!

Seriøst… Go Queen B!!

It's only fair to share...Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on FacebookEmail this to someone