S E L V I N D S I G T

Karriere – Når man vælger at sadle om!

Et klart mål

Nogle mennesker er helt bevidste om hvad de vil være når de bliver voksne. Gennem hele deres barndom og ungdom stræber de efter det ene mål. Alle deres beslutninger, handlinger i deres liv og valg af uddannelse tages ud fra at nå det ene mål.

Andre har ikke samme retningssans i deres liv, og på trods af utallige forsøg på selvransagelse og forsøg på at komme i kontakt med sin mavefornemmelse, så kommer man ikke frem til en beslutning, som føles helt rigtig, men mere bare okay. Man ender måske med at vælge en mellemvej, som giver andre muligheder, hvis man fortryder sit valg senere i livet. Andre prøver sig lidt frem, og vælger måske ikke rigtig første gang – har tilmed et par halvfærdige uddannelser bag sig. Andre vælger sent i livet deres helt rigtige vej, og andre føler måske at de aldrig fandt deres kald og nøjes.
Man kan blive ramt af tanken og fantasien om, hvis man havde fundet sit kald tidligt, hvad kunne det ikke have ført til – millioner på kontoen, kendis status, statuetter osv.
Heldigvis er livet ikke spildt selvom man prøver forskellige erhverv og/eller uddannelser. Lige meget hvad du kaster dig ud i, vil du erhverve dig erfaringer som du vil bruge senere i livet bevidst eller ubevidst. I nogen erhverv kan det være en fordel at have nogen erhvervs- og livserfaringer med sig, for dermed at føle sig mere kompetent til arbejdet.

“Hvor der er vilje er der vej!”.

Finder man sit kald, om man er den lille pige eller dreng som stræber efter det samme hele livet eller den fraskilte enlige mor, så burde det aldrig være for sent at lære nyt eller gå efter sit kald. Generationen fra 1980,erne og op efter, vil skulle arbejde til de er 70 år +. Lad os derfor lave det vi brænder for!
Det kan kræve mod og viljestyrke at sadle om karrieremæssigt, hvis man allerede har en uddannelse, har fast arbejde, en god indtægt, og sidder med villa, vovse og volvo. Men som et gammelt ordsprog siger: “Hvor der er vilje er der vej!”.

Måske kræver din drøm en mindre efteruddannelse, som kan tages på aftenskole eller læses online når børnene er lagt i seng. Træthed og vasketøj vil ikke være en undskyldning, hvis du har fundet dit kald. Man kan være nødsaget til at skære ned på sine udgifter, og nøjes kun med det man ikke kan undvære. Fx kan sommerferien i år være mindre eksklusiv og uden ”all inclusiv”?! Spare mulighederne er der, det garanterer jeg! Spørgsmålet er om det mål du stræber efter, er værd at undvære lidt luksus for.
Det kan også være du sidder i en situation hvor muligheden for luksus er større hvis du dygtiggøre dig – skal man så ikke gå efter det?
Selvfølgelig kan det være lettere sagt end gjort, og jeg er opmærksom på, at man kan være fanget i en ”forbrugsfælde” der er svær at bryde, terminer der skal betales, andre at tage hensyn til og ansvar for, som man ikke vil byde at lide under ens jagt efter drømmen.  Men jeg tror stadig på, at hvor der er vilje er der en vej.

Når drømmen ikke kommer gratis

Jeg er selv vokset op med en mor som tog efteruddannelser, og skiftede også fag på et tidspunkt, der krævede omskoling. Vi måtte alle spænde limremmen ind. Jeg husker at pengene var små, og vi nogen gange spiste aftensmad fra plejehjemmet, som min mor havde med hjem fra arbejde. Det var en anden tid uden mobiltelefoner og iPads, så forbruget krævede måske mindre finanser. Pointen er, jeg klarede mig, selvom jeg synes jeg manglede alverdens ting. Men dengang fik jeg gladere forældre, og pengene kom senere hvor vi igen kunne få alle de dejlige ting. Samtidig har det lært mig at værdsætte de goder livet byder mig, og gemme lidt på kistebunden.

DreamJeg valgte selv et karriereskift efter nogle år i den branche jeg var uddannet i. Det føltes så intetsigende at tage på arbejde om morgen, det gav mig absolut intet hverken personligt eller fagligt. Jeg kunne sagtens have tjent masser af penge gennem årene og scorede bonus hvert år, som betød at bankkontoen havde det fantastisk. Jeg valgte daværende uddannelse ud fra muligheden for kunne læse videre eller bygge ovenpå, og ikke være låst fast indenfor et bestemt erhverv . Uddannelsen kunne i grunden bruges bredt. Jeg manglede bare at mit arbejde gav mening og var betydningsfuldt for samfundet og andre mennesker. For mig var det vigtigt, at det gjorde en forskel om jeg mødte på arbejde eller ej.

Det eneste jeg vidste og blev ved med at fortælle mig selv var, at jeg nok skulle klare mig

I flere år havde jeg overvejet en helt anden uddannelse, der krævede 3½år på skolebænken og SU som indtægt. Jeg vidste ikke hvordan jeg skulle betale min husleje, nedjustere mit forbrug eller om optagelsen på studiet ville være det helt rigtige valg, da jeg med rystende hånd lagde min opsigelse – og lige midt i finanskrisen. Det jeg vidste var, at jeg ikke skulle være på daværende arbejdsplads uanset hvad fremtiden måtte byde mig. Det eneste jeg vidste og blev ved med at fortælle mig selv var, at jeg nok skulle klare mig. Jeg havde jo altid min første uddannelse af falde tilbage på. Studiet blev en succes, jeg fik småjobs som dækkede mit forbrug og lejede i perioder noget af min lejlighed ud. Jeg måtte til tider gøre ofre der i øjeblikket var mindre ønskværdigt, men set tilbage, så gav det mig både nye bekendtskaber, oplevelser og erfaringer som jeg i dag ikke vil være foruden.

Min første uddannelse har på ingen måder været spild. Den har gavnet mig rigtig meget da jeg igen kom ud på arbejdsmarkedet med endnu en uddannelse i bagagen.
Ingen tvivl om at gå efter sit kald, kan kræve, at man er frygtløs og modig. Men vi besidder det alle, hvis vi tillader det! Det vigtigste er finde det inde i sig selv – og måske få lidt hjælp af sit netværk.

skrevet af Lene Andersen

Hvis du også går rundt med en spirende drøm i maven, som du ikke har en idé om hvordan du skal kaste dig i krig med, kan vi fra Chickchat Magazine anbefale ‘Find din passion på 4 uger’ af Pernille Melsted, som desuden også deler sin egen personlige historie om karriereskift. Bogen kan købes lige her.

It's only fair to share...Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on FacebookEmail this to someone